İyi Tarım Uygulaması

Sağlıklı Tarım Ürünleriyle Gelen Rekabet Kabiliyeti

QR KODU OKUT,
#cumhuriyetilkleri
#güçlütürkiye
HASTAGLERİ İLE
PALAŞ.



Sağlıklı Tarım Ürünleriyle Gelen Rekabet Kabiliyeti

İyi Tarım Uygulamaları, topraktan sofraya kadar uzanan bütün üretim ve pazarlama aşamalarını kapsar.

Ülkemiz sahip olduğu iklim, toprak ve su koşulları ile tarımsal üretim için son derece avantajlı konuma sahiptir. Buna karşılık, üreticilerimizin babadan kalma tekniklerle üretimi gerçekleştirmeleri ve buna bağlı olarak da teknik hizmet almak konusundaki isteksizlikleri tarımsal üretimimizde birtakım sorunlar ortaya çıkartmıştır. Özellikle bilinçsiz zirai ilaç uygulamaları, tarımsal ürün ihracatımızda kalıntı sorunu yaşamamıza neden olmuştur.

Bu sonuç doğrultusunda 2006 yılında yayımlanan 5488 sayılı Tarım Kanununda yapılan değişikliklerle 07 Aralık 2010 tarihinde “İyi Tarım Uygulamaları” yönetmeliği hazırlanmış ve yürürlüğe girmiştir. Bu yönetmeliğin amacı; çevre, insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyen bir tarımsal üretimin yapılması, doğal kaynakların korunması, tarımda izlenebilirlik ve sürdürülebilirlik ile güvenilir ürün arzının sağlanması için gerçekleştirilecek iyi tarım uygulamalarının usul ve esaslarını düzenlemektir.

Böylece iyi tarım uygulamaları şartlarına uygun şekilde elde edilen ürünün, insan sağlığına zararlı kimyasal, mikrobiyolojik ve fiziksel kalıntılar içermediği; çevreyi kirletmeden ve doğal dengeye zarar vermeden üretildiği; üretimi sırasında insan ve diğer canlıların olumsuz etkilenmediği; üretildiği ve tüketildiği ülkelerin tarımsal mevzuatına uygun olarak üretildiği belge ile garanti altına alınmış olmaktadır.

İnsan sağlığına zararlı kalıntılardan ari olarak arzı gerçekleşen tarım ürünlerimizin özellikle avrupa pazarında rekabet şansı artmış ve ihracaat kapasitemiz önemli derecede artmıştır.