AYASOFYA’nın İbadete Açılması

İnsanlığın Ortak Hazinesi

QR KODU OKUT,
#cumhuriyetilkleri
#güçlütürkiye
HASTAGLERİ İLE
PALAŞ.



İnsanlığın Ortak Hazinesi

1500 yıl önce inşa edilen ve çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış Ayasofya, İstanbul’un köklü tarihinde çok büyük rol oynamaktadır. Açılışından İstanbul’un fethine kadar 915 yıl kilise olarak kullanılan yapı, Fatih Sultan Mehmet döneminde ilk defa kiliseden camiye dönüştürülerek ibadete açılmıştır. “Fatih Sultan Mehmed Han, Ayasofya Camii’ni vakfederek, bu yapının ilelebet muhafazasını vasiyet etmiş ve cami hüviyetinin devamlılığını şart koşmuştur. Bu bağlamda, milletimiz tarafından büyük bir muhabbet beslenen Ayasofya Camii, asırlar boyunca İstanbul’un gözbebeği olarak muhafaza edilmiş ve bir insanlık mirası olarak bugünlere kadar varlığını koruyabilmiştir.

Ayasofya, 1930-1935 yılları arasında kullanıma kapatılmıştır. Bu süre zarfında Mustafa Kemal Atatürk’ün emriyle bazı restorasyon çalışmaları yapılmıştır. Bu çalışmalardan sonra Bakanlar Kurulunun kararıyla 24 Kasım 1934 tarihinde Ayasofya, müzeye dönüştürülmüştür.

86 yıl müze olarak hizmet vermekte olan yapı 10 Temmuz 2020 günü cami kimliğine kavuşmuş 86 yıllık hasret sona ermiştir. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan “Tüm camilerimiz gibi Ayasofya’nın kapıları da yerli ve yabancı, Müslim ve gayrimüslim herkese sonuna kadar açık olacaktır. İnsanlığın ortak mirası olan Ayasofya, yeni statüsüyle herkesi kucaklamaya çok daha samimi, çok daha özgün şekilde devam edecektir2.” ifadelerini kullanarak 24 Temmuz 2020 Cuma namazıyla birlikte Ayasofya’yı ibadete açmıştır.