Bor Karbür Fabrikası

Yüksek Katma Değer, Milli Ekonomiye Katkı

QR KODU OKUT,
#cumhuriyetilkleri
#güçlütürkiye
HASTAGLERİ İLE
PALAŞ.



Yüksek Katma Değer, Milli Ekonomiye Katkı

Bor doğada saf halde bulunmayan sadece endüstriyel olarak zorlukla saflaştırılabilen yarı metal bir elementtir. Bu özelliğine karşın karbon ve başka elemetlerle doğal bileşikler olulşturduğu için savunma sanayinden uzay teknolojilerine kadar neredeyse sayısız kullanım alanı mevcuttur.

Türkiye dünya bor rezervinin yaklaşık %73’üne sahiptir1. Ülkemizde ilk olarak 1850’lerin başında çıkarılmaya başlanan bor madeni günümüze kadar yeterince değerlendirilememiştir. Ülkemiz en büyük rezerv sahibi olarak bor dünya piyasasını ve fiyatlarını belirleyebilecek konumdayken maalesef süre gelen zaman içerisinde bunula ilgili yeterince girişimde bulunulmamıştır.

2003 yılında 25142 sayılı yasa ile “Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü” kurulmuş ve bor madeni ile ilgili önemli girişimler hayata geçirilmiştir. Hammadde olarak sattığımız bor madenini katma değerli ürün olarak satabilir duruma gelinmiştir.

Ayrıca yerli üretim alanında Ar-Ge faaliyetlerine önemli teşvikler sağlanarak üreticilerin önü açılmış ve bu çalışmalar kısa sürede meyvelerini vermiştir. Tarım, Temizlik, Metalurji, Seramik, Ahşap Koruma, Cam, Yalıtım, Tekstil Tipi Fiberglass, Sağlık ve Enerji alanlarında bir çok yerli marka üreten ülkemiz bor madenini daha etkin biçimde kullanmaya başlamıştır.

Son olarak 2018 yılında temeli atılan Bandırma Bor Karbür Üretim tesislerinin 19 Mart 2023 tarihinde hizmete girmesiyle birlikte Türkiye, bor karbür üretebilen 6 ülkeden biri olmuştur. Özellikle savunma sanayiinde önemli bir bileşen olan bor karbür elmas ve kübik bordan sonra dünyadaki en sert üçüncü maddedir. Yıllık 1.000 ton bor karbür üretim kapasitesine sahip tesisin milli ekonomiye yıllık 1 milyar 500 milyon dolarlık katkı sağlayacağı öngörülmektedir.