İlk Nükleer Santral

Akkuyu Nükleer Güç Santrali

QR KODU OKUT,
#cumhuriyetilkleri
#güçlütürkiye
HASTAGLERİ İLE
PALAŞ.



Akkuyu Nükleer Güç Santrali

Ülkemizde nükleer enerji kullanma fikri ilk olarak 1960’larda benimsemiştir. 1965 yılında Türkiye’de bir nükleer santral inşaa edilmesi ile ilgili çalışmalar başlatılmış ve akabinde Mersin ili Gülnar ilçesindeki Akkuyu mevkii uygun bir arazi olarak kabul edilmiştir fakat ülkemizde yaşanan siyasi ve ekonomik olumsuzluklar nedeniyle uzun süre proje tehir edilmiştir.

12 Mayıs 2010’da Türkiye Cumhuriyeti hükûmeti ile Rusya Federasyonu hükûmeti arasında ülkemizin güney kıyısındaki Mersin ilinde VVER-1200 reaktörlü dört güç ünitesine sahip, toplam 4800 MW kurulu güç kapasiteli Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin inşa edilmesini öngören İş Birliği Anlaşması imzalanmıştır.1 Anlaşma koşulları sebebiyle Rusya hükûmeti 13 Aralık 2010’da, Türkiye Cumhuriyeti’nde Akkuyu Nükleer Anonim Şirketi proje şirketini kurmuştur. Akkuyu NGS inşaat projesi, dünyada “Yap, İşlet, Sahip Ol” modeliyle inşa edilen ilk NGS projesi olan Akkuyu ayrıca Türkiye’nin ilk nükleer santralidir.

İş Birliği Anlaşması’na göre Türk öğrenciler, Rusya’da verilen nükleer uzman yetiştirme programlarına katılabilmektedirler. Bugün pek çok Türk öğrenci Rusya’da eğitim görmektedir. Eğitimlerinin ardından Rosatom teknik eğitim merkezlerinde de bir eğitime tabi tutulacak öğrenciler ardından Akkuyu NGS projesinde görev alabileceklerdir.