TAP/TANAP

Türkiye’nin Doğal Gaz Gücü

QR KODU OKUT,
#cumhuriyetilkleri
#güçlütürkiye
HASTAGLERİ İLE
PALAŞ.



Türkiye’nin Doğal Gaz Gücü

Güney Gaz Koridoru Hazar Denizi’nde yer alan Şah Deniz II sahasından çıkan gazın Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınması için oluşturulmuş bir projedir. Projede birbirine bağlı 3 nakil hattından meydana gelmektedir. Bunlar sırasıyla; Güney Kafkasya Boru Hattı (SCP), Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) ve Trans Adriyatik Botu Hattı (TAP)dır.

2014 yılında temeli atılan proje 2020 yılında ilk gaz teslimatını yapmıştır. Projenin önemli paydaşlarından biri olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti bu sayede hem milli enerji güvenliğini sağlamış hemde Avrupa’nın enerji güvenliğini sağlamasında önemli rol oynamıştır. TANAP projesinin kararı tamamen Azerbaycan ve Türk hükümetlerinin doğrudan girişimleri, siyasi iradeleri ve fikirleri doğrultusunda gerçekleşmiştir

TANAP projesinin Türkiye’deki başlangıç noktası Ardahan’ın Posof ilçesi, Türkgözü Köyü’dür. Ülkemiz toprakları üzerinde 20 il, 27 ilçe ve 600 köyden geçen boru hattı Edirne’nin İpsala ilçesinden itibaren TAP boru hattı ile birleşmektedir. Toplam 1850 km uzunluğunda olan TANAP’ın 20 km’si Marmara Denizi’nin altından geçmektedir. TANAP projesinde Azerbaycan kaynak ülke Türkiye ve Gürcistan ise hem tüketici hem transit ülke konumundadır.

Yürütülen başarılı diplomatik girişimler sonunda ülkemiz, topraklarımızdan geçen Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) ve sağlayısıcı olduğumuz Trans Adriyatik Boru Hattı (TAP) projelerinden taşıma, bakım onarım, üretim ve güvenlik gibi kalemlerden yıllık 1 milyar 500 milyon dolarlık gelir elde etmektedir.